2010. április 20., kedd

Mass Effect


Ma a különlegesség kedvéért egy játékról fogok írni,remélem tetszeni fog!

A Mass Effect egy akció-szerepjáték melyet a BioWare fejlesztett Xbox 360-ra és Microsoft Windowsra . Az Xbox 360 változat 2007.november 20-án jelent meg, PC-re az Electronic Arts kiadásában 2008. május 28-án és 2008. június 6-án Európában.


Földi időszámítás szerint 2183-ban járunk. Alig harmincöt éve, hogy az emberiség felfedezte a tömegrelék technológiáját a Marson, melyet az ötvenezer éve kihalt protiánok hagytak hátra, s ezzel csatlakozott a Galaktikus Tanácshoz, mely egy Fellegvár nevű, feltehetően protiánok építette űrállomáson székel. Az emberiség megalapította saját Szövetségét, mely egy külön test a Tanács felségterületén belül. Sok fajnak nem tetszik az emberiség erőszakos terjeszkedése, mások viszont megértően viszonyulnak hozzájuk. A Tanácsot három faj: az aszárik, a turiánok, és a szaláriánok képviselői vezetik.

A játék egy emberi-turián együttműködésből származó kísérleti űrhajón, az SSV Normandián indul. Anderson kapitány és másodtisztje, Shepard parancsnok épp egy szigorúan titkos küldetésen vannak az Éden Egyesnek nevezett emberi kolónia felé, ahol állítólag találtak egy protián technológiával készült jeladót. A Tanács, hogy biztosítsa az akciót, saját elit ügynökeinek egyikét, Nihlust küldte a csapattal. A felszínen leszálló kis csapat (Shepard, Kaidan Alenko, majd a hősi halált halt Jenkins helyére bekerülő Ashley Williams) hamar észreveszi, hogy a geth nevű mesterséges intelligencia vezérelte létforma intézett támadást, akiket ráadásul egy másik Fantom, Saren vezet, aki megölte Nihlust. Látnak továbbá egy hatalmas űrhajót is, aminek mibenlétét nem tudják hová tenni. Miután eljutnak a jeladóhoz, az egy képet vetít közvetlenül Shepard agyába, aki képtelen azt értelmezni. Csak annyit ért belőle, hogy élőlényeket mészárolnak le valamiféle gépek.

A Normandia ezután a Fellegvárba siet, hogy az emberi Udina nagykövetnek beszámoljon. Sajnos maga a Tanács nem hiszi, hogy Saren áruló lenne, ezért Shepardnek bizonyítékkal rendelkező illetőt kell találnia. Miután újdonsült csapattársai, a turián Garrus Vakarian és a krogan zsoldos Udnot Wrex útbaigazítják, a kvarián Tali'Zorah nar Rayya lesz az, aki bizonyítékkal tud szolgálni. A Tanács elismeri bizonyítékként a Saren és a titokzatos aszári, Benezia mátriárka közti beszélgetést, melyben egyebek között utalás szerepel egy bizonyos Vezetőre, amit meg kell találni. Sarent elbocsátják a Fantomok közül, és helyére Shepard-öt választják. Az első emberi Fantom feladata az, hogy állítsa meg Sarent, bármi áron, és ebben segítségére lesz a Normandia teljes legénysége, élén saját magával, a pilóta Jokerrel, és Pressly másodtiszttel. Újonnan csatlakozott harcostársai is vele tartanak.

A megadott koordináták alapján több bolygón is elkezdődik a kutatás Saren után. A Thérumon megtalálják Liara T'sonit, Benezia mátriárka lányát, a protián technológia szakavatott ismerőjét, aki a csapat tagja lesz. A Féroszon egy egész kolóniát mentenek meg a gethek inváziójától és egy Thorián nevű, ősrégi lénytől, aki spóráin keresztül befolyásolja a föld felett élőket. Ugyanitt rájönnek arra is, hogy Saren zászlóshajója, a Fejedelem, valószínűleg képes egy titkos technológiával arra, hogy befolyásolja az emberek tudatát. A Novéria bolygó fagyos világában aztán magát Benezia mátriárkát is legyőzik, aki még halála előtt elmondja, hogy mind őt, mind Sarent, valójában a Fejedelem tartja uralma alatt, az elméjükön keresztül.

Miután ez megvan, hírt kapnak arról, hogy egy kis szalárián csapat a Vermár bolygón látta Sarent. Odautaznak, és saren bázisán döbbenten látják, hogy Saren kroganokat tenyészt saját hadseregéhez. Mivel a kroganok természetes szaporodását egy vírus gyakorlatilag a nullával tette egyenlővé, a krogan Wrex ellenáll, amikor a bázis elpusztításáról van szó. A játékos döntése, hogy megöli-e Wrexet, vagy észérvekkel meggyőzi a robbantás szükségességéről (a második részre kihatással lehet a döntés). Behatolnak a szaláriánok segítségével a bázisra, ahol egy újabb protián jeladó égeti bele a képét Shepard fejébe.

Nem sokkal ezután a kivetítőkön keresztül magával a Fejedelemmel szembesülnek. A Fejedelem elmondja, hogy ő valójában nem űrhajó, hanem egy értelmes lény, akit a protiános és a gethek is csak Pusztítónak neveznek (a második részben Kaszás). Fény derül arra, hogy a protiánnak hitt technológiát valójában a Pusztítók fejlesztették ki már sokkal őelőttük, s a protiánoknak azért kellett kihalniuk, mert a Pusztítók egy rendszeresen bekövetkező időpontban módszeresen kiirtják a galaxis értelmes fajait, a köztes időben viszon a mélyűrben várakoznak.

A beszélgetés után Shepard a levegőbe repíti a helyet, ahol választania kell, hogy Kaidan Alenkót vagy Ashley Williams-et küldi be egy nyilvánvalóan életveszélyes helyzetbe (egyikőjüknek mindenképp meg kell halnia, és ez befolyással lehet a második részre is). A bolygóról való távozás után Liara segítségével összerakja az emlékképeit, s ezek alapján megállapítják, hogy a távoli terminus rendszerben lévő Ilos bolygón lehet a keresett Vezető. A Tanács azonban már nem megy bele az üldözésbe, mesebeszédnek tartják ugyanis a Pusztítók létezését. Anderson kapitány segítségével viszont visszafoglalják a lefoglalt Normandiát, és illegálisan erednek Saren nyomába. A bolygó felszíne alatt, az ősi protián romok közt, egy protián mesterséges intelligenciára bukkannak. Ez mondja el nekik, hogy a keresett Vezető nem más, mint egy, közvetlenül a Fellegvárba nyíló teleport, innen a bolygóról. A protiánok azért hozták létre, mert a Fellegvár önmaga egy tömegrelé, amely a megfelelő hívókód hatására megnyílik, és hacsak ezen az úton keresztül nem állítják emg a folyamatot, a Pusztítók beözönlenek, és megsemmisítik az összes értelmes létformát. Sarrennek azért kellett a Vezető, hogy azon keresztül bejutva geth támadást indítson, és manuálisan nyissa meg a kaput.

Shepard és csapata belép a Vezetőbe, minek hatására a Fejedelem és a geth hadsereg által ostromolt Fellegvárban kötnek ki. A fejedelem az építmény közepében megkezdte az aktiválást, Saren pedig fedezi őt. Hosszú harcok után Shepard eljut Sarenhez, akit vagy ő öl meg, vagy pedig öngyilkos lesz helyzetének felismerése után. Az eset után megérkeznek az emberi Szövetség hajói is, és Shepard ekkor ismét válaszút elé kerül (mely befolyásolja a játék végkimenetelét és a második részt is): a hajók megmentsék-e a Tanácsot, vagy koncentráljanak egyenesen a Fejedelemre. Akárhogy is, a beépített implantátumokkal a Fejedelem gondolatai útján életre kelti Sarent, akit ismételten le kell győznie Shepardnek. Amint ez megva, a Normandia beviszi a győztes találatot, a Fejedelem pedig megsemmisül.

A játék vége a menet közben gyűjtött példakép/renegát válaszoktól, valamint a fontos döntésektől is függ. Ha Shepard a Tanács megmentését tartotta elsődlegesnek, a végkifejletben a hálás tanács mond köszönetet az emberiségnek áldozataiért. Ha a Tanácsot hagyta ottveszni, az emberek lesznek azok, akik létrehozzák az új Tanácsot. Ettől függően Shepard-nek választania kell Udina nagykövet vagy Anderson kapitány között is, hogy ki legyen a frissen beválasztott emberi tanácstag, vagy a másik esetben a galaxis elnöke. Akárhogy is döntünk, a Tanács végül arra a következtetésre jut, hogy ez a csata csak a háború kezdete volt, és bár nem ismerik el a Pusztítók létezését, de felkészülnek a következőkre.


Dudy :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése