2010. április 20., kedd

Mass Effect 2



A Mass Effect 2 a nagysikerű Mass Effect 2010-ben megjelent folytatása, mely egy trilógia középső darabja is egyben. Az akció-RPG PC-re és Xbox 360-ra egyaránt megjelent, a történet főhőse pedig az előző részben megismert Shepard parancsnok, aki számos új kalandba keveredve kénytelen ismét felvenni a kesztyűt a galaxist feldúlni szándékozó idegenekkel szemben.

A Mass Effect 2 alig pár hónappal az első rész után folytatódik. A gethek után folytatott hajsza során a Normandiát támadás éri egy ismeretlen űrhajóról. A legénységet evakuálják, a ronccsá lőtt hajót a pilóta, Joker még megpróbálná letenni, de Shepard lebeszéli az öngyilkos műveletről. Együtt mennek a mentőkabinokhoz, amikor egy ismételt támadás során elválnak egymástól. A Normandia lezuhan a bolygóra, Shepard pedig élettelenül süllyed a mélyűrben.

Holttestét a Cerberus nevű, az első részből már ismert emberi társaság találja meg, akik a Lázár terv segítségével két év alatt sikeresen regenerálják Shepard-öt. Shepard 2185-ben ébred fel egy támadás alatt álló Cerberus-űrbázison, ahonnét két Cerberus-ügynök, Jacob Taylor és Miranda Lawson segítségével menekül el. Hamarosan bemutatják őt a Rejtőzködő Fickónak, a Cerberus mögött álló milliárdosnak, aki elárulja neki, hogy azért hozták vissza a halálból, mert ő az egyetlen, aki segíthet. Emberi kolóniák tucatjai tűnnek el rejtélyes módon, és a szóbeszéd szerint a misztikus Begyűjtők, egy rovarszerű faj rabolja el őket szisztematikusan.

Hogy küldetését sikeresen teljesíthesse, a Rejtőzködő Fickó átadja Shepard részére a Joker által vezetett SSV Normandia 2-t, mely az eredeti tökéletes mása, leszámítva, hogy valamivel nagyobb. Ezután megbízza, hogy állítson össze egy ütőképes csapatot a galaxis legjobbjaiból. Ezek a következők: Mordin Solus, a szalári orvos; az Arkangyal néven ismert régi csapattárs, Garrus Vakarián; a krogan hadúr, Okeer által lombikban kitenyésztett tökéletes krogan, Baka; valamint a veszedelmes bűnözőként számon tartott, különleges biotikus képességekkel rendelkező nő, Jack.

Az új csapat egyenest a Horizont nevű kolóniára utazik, amelyet a Begyűjtők épp támadás alá vettek. Itt találkozik Shepard a Vermáron életben maradt régi csapattársával, Kaidan Alenkóval vagy Ashley Williams-szel, aki kereken megtagadja a Cerberusszal való együttműködést. A bolygón komoly tűzharcok után felfedezik, hogy a Begyűjtők áldozataikat milyen módszerekkel gyűjtik be, valamint rájönnek arra is, hogy egy Begyűjtő hajó lőtte szét az első Normandiát.

A küldetés további sikeres folytatásához további csapattársak szükségesek a Rejtőzködő Fickó szerint. Ezek a következők: Samara, az aszári igazságosztó (vagy lánya); Thane Krios, a drell bérgyilkos; illetve az előző részből szintén ismerős kvári, Tali'Zorah. Miután együtt a csapat, a Rejtőzködő Fickó szerint készen állnak arra, hogy átmenjenek a misztikus Omega 4 relén, ahonnét még senki nem tért vissza, de a Begyűjtők azon keresztül közlekednek. Ám előbb szükség van egy álcázásra használatos IFF-re, melyet egy harminchétmillió éve az űrben sodródó tetszhalott Kaszásból (az első rész fordításában Pusztító) kell kilopniuk. A küldetés során találkoznak egy értelmes geth-tel, Légióval, aki szintén a csapat tagja lesz, miután elmondja: nem minden geth olyan gonosz, mint amilyennek látszik.

Az azonosító IFF első tesztje során a Begyűjtők azonnal lecsapnak a Normandiára, és míg a csapat távol van, elrabolják a legénységet. Csak Joker és a hajó mesterséges intelligenciája, EDI együttes munkája segítségével szabadulnak meg tőlük - de ekkorra már mindenkit elhurcoltak. Shepardnek egy újabb oka van átkelni a relén: legénységének megmentése.

Odaát nehézségekkel tarkítva érkeznek meg, ahol kiderül, hogy a Begyűjtők valójában genetikailag a Kaszások által eltorzított mutánsok. Hogy legyőzzék őket, Shepard-nek csapatot kell belőlük formálni, s a misszió során többen meg is halhatnak - mindez a játékos döntéseitől illetve a korábban elvégzett vagy el nem végzett lojalitás-küldetésektől függ. A Begyűjtők bázisának mélyén kiderül, hogy az elrabolt embereket elfolyósítják, hogy DNS-üket kinyerjék. Méghozzá abból a célból, hogy egy új Kaszást, az Ember-Kaszás hibridet előállítsák. A jelek szerint a Kaszások így szaporodnak. Shepard és csapata végeznek a Kaszással, illetve a játékos döntésétől függően elpusztítják a bázist (és vele együtt az összes technológiát), vagy csak a szerves létformákat irtják ki rajta, a Rejtőzködő Fickó kérésének megfelelően.

Mint végül kiderül, a Begyűjtők mögött végig egy Kaszás állt, a Hírnök. Mivel Shepard felbosszantotta őket, a kaszások teljes létszámukban útnak indulnak a Tejútrendszer felé a mélyűrből, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak a rebellis fajokkal.


Dudy :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése